Filteren? Hoe doe je dat?
Laatst naar aanleiding van een online interview kreeg ik een vraag over filteren. Wat is dat nou en hoe gaat dat in zijn werk?
Ik ben daar zo dankbaar voor, want soms krijg je in zo’n gesprek niet voldoende de ruimte om zo’n belangrijk onderwerp als filteren goed uit te diepen. Vandaar dat ik nu de kans grijp om jou in deze blog dat beter uit te leggen.
Filteren is namelijk iets wat we allemaal doen. En vaak zonder erbij na te denken. Zodra jij informatie ontvangt, dan verwerk jij dat via jouw filters. En iedere filter heeft zijn eigen bril op waardoor die vaak ook heel selectief te werk gaat en situaties op een eigen manier inkleurt.
Zo wordt informatie die binnenkomt via je zintuigen als je huid, je ogen, je neus, of je oren, gelijk beoordeeld vanuit de functie en doeleinde van dat zintuig. Geluiden worden in eerste instantie gefilterd op hoe hard of zacht ze klinken en het soort geluid. Maar gelijk daar bovenop komt een associatie met dat geluid. Als jij in het verleden door een gelijksoortig geluid enorm bent geschrokken, dan zorgt jouw filter meteen voor labels als ‘angst’, ‘onprettig’, ‘onaangenaam’.
Maar eigenlijk is geluid op zich natuurlijk neutraal. Het is geluid en komt voort uit trillingen. Maar toch, door ervaringen in jouw verleden, interpreteert jouw filter dit specifieke geluid als negatief. Terwijl iemand anders die dit geluid ook hoort het op basis van zijn of haar ervaringen kan labelen als positief.
Denk maar eens aan vuurwerk. De een kikt op het afsteken van rotjes en geniet volop van de knallen. Terwijl de ander zich bij iedere knal schrikt en met oud en nieuw als een angstig haasje over straat gaat of misschien wel niet eens naar buiten durft te gaan.
Beide verschillende houdingen, emoties en gedragingen komen voort uit wat er dus gebeurd als informatie bij iemand binnenkomt. Afhankelijk van ervaringen en overtuigingen die iemand heeft opgedaan gedurende het leven, krijgt die situatie binnen minder dan een seconde een oordeel opgelegd en vanuit dat oordeel reageert diegene binnen datzelfde tijdsbestek automatisch en instinctief.
Nu is dat in het geval van vuurwerk eigenlijk heel logisch, begrijpelijk en overzichtelijk. Maar wat nu als het gaat om situaties op je werk, in een relatie, op straat of terwijl je kijkt naar een film? Ook dan wordt alles wat je ziet, hoort, voelt, doet, zegt en denkt beïnvloedt door filters. En ook die filters zijn gebaseerd op ervaringen of overtuigingen die jij hebt en zijn dus altijd persoonlijk en gekleurd.
Vallen de bijbehorende gevoelens echter in de groep met negatieve en onprettige emoties, dan weet jij, dat jij een filter bent tegen gekomen die aanpassing nodig heeft. Door net vanuit een andere hoek te gaan kijken of door je toe te staan op en andere manier in een situatie te gaan staan of te gaan denken en spreken, kan jij een nieuw filter creëren. Alleen dan nu eentje, die jou weer net en stapje dichterbij je Ware Zelf en je doelen brengt.
Je bent dus niet volledig overgeleverd aan jouw filters. Gelukkig maar, want sommigen zijn al ontstaan toen jij heel jong was en verdienen het ook om met jou mee te groeien. Je kan ze altijd weer aanpassen en bijstellen.
Alleen zoals ik al aangaf heb jij er meer dan honderdduizend. Dus als jij dit efficiënt wil aanpakken, dan heb je daar krachtige hulpmiddelen voor nodig die jou helpen in een keer tientallen tegelijk te transformeren. Dat doe je bijvoorbeeld training Snel en effectief helen van emotionele blokkades, maar ook met al mijn healingen en meditaties. Dus nu snap jij waarom jij ongemerkt na een healing ineens, ‘zo maar’ anders aan het denken, voelen en reageren bent. Dat komt omdat daar binnen de healing aan is gewerkt en daardoor stellen je filters zich ook automatisch anders in.
Dus besef, jij bent niet jouw filters, maar jouw filters bepalen wel jouw handelen, denke en voelen. Dus als jij dit anders wil, pas dan jouw overtuigingen en mind-set aan en jouw filters en daardoor jouw veranderen mee!